Yağ Bezesi Nasıl Geçer?
Genellikle kulak arkasında, yüzde ve sırtta çıkan yağ bezelerinin tıptaki adı epidermal kisttir. Bu yağ bezelerinin çoğu tıbbi olarak zararsız olarak kabul edilseler de özellikle büyük yağ bezeleri görünüm olarak insanları rahatsız etmektedir. Bunun yanında pek çok yağ bezesi tedavi edilmese bile zaman içerisinde kendi kendilerine geçerler ve geride herhangi bir iz bırakmazlar fakat bazıları hayat boyu devam edebilirler. Bazı yağ bezeleri oluştukları bölgeye göre ağrı ve sızı da yapabilirler. Genellikle enfeksiyon kapan yağ bezelerinde ağrı ve sızı çok görülürken, bu gibi bir durumda tıbbi olarak destek almak ve gerekli görülürse de cerrahi müdahalelerle bu yağ bezeleri alınmalıdır.
Eldeki ve ayaktaki yağ bezeleri özellikle aldıkları darbeler nedeniyle çok çabuk zarar görebilir ve ağrıya neden olabilirler. Bu yağ bezeleri için bitkisel tedavi yöntemlerinden faydalanmak isteyen kişilere bu yazımızda bazı özel reçeteler sunacağız. Bu reçeteler çoğunlukla bitkisel tedavi alanında uzman olan ahmet maranki tarafından önerilen yöntemlerden olup, tedavi ediciliği yüksektir.
Yağ Bezeleri İçin Alternatif Tedavi Yöntemleri
Buhar:
Su ısıtarak elde edilebilecek olan buhar, hem ısısı hem de nemi sayesinde yağ bezelerinin yumuşamasını sağlar ve bu sayede derisi yumuşamış yağ bezesinin kendi kendine akmasını sağlayabilir. Bu tedavi yöntemini tek seferlik değil de sık sık tekrarlamak en doğrusu olacaktır. Bu tedavi yöntemini uygulamanın en kolay yolu sıcak duş almaktır. Özellikle duş alırken banyonun hava almasına engel olursanız buhar daha fazla birikecek ve maksimum etkiyi görmenizi sağlayacaktır. Bunun yanında su kaynatabilir ve bir havlu yardımıyla da bu suyu yağ bezesinin olduğu yere uygulayabilirsiniz. Gün içerisinde 15-20 dakika kadar uygulayabileceğiniz bu işlemi 3-4 sefer yapabilirsiniz.
Bu bitki içeriğindeki maddeler sayesinde iltihap oluşmasını önler ve bakterileri de temizler. Günlük olarak 2-3 defa bu yağı yağ bezelerinin üzerine uygulayabilirsiniz.
Yağ bezesinin yumuşamasını sağlamak için aloe vera jeli kullanabilirsiniz. Günlük olarak düzenli bir şekilde kullanabileceğiniz bu jel sayesinde yağ bezelerinin bakteri kapmasını da önleyebilirsiniz.
Hintyağı:
Yağ bezesinin üzerine hintyağı sürerek çok kısa sürelerde bu bezelerin küçülmesini sağlayabilirsiniz. Bir pamuk yardımıyla 4-5 damla hint yağını günlük 2-3 kez yağ bezesinin üzerine sürebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken hint yağının ağıza kaçmamasına özen göstermenizdir.
Sirke:
Enfeksiyon kapma olasılığı olan bezeleri temizlemek için kullanılabilecek en iyi alternatiflerden birisidir sirke.