Çölyak hastalığı belirtileri nelerdir? Çölyak Tedavisi
Arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahılların içinde bulunan gluten proteinine karşı ince bağırsakta oluşan kronik alerjidir. Bu hastalığa yakalanan kişilerde vücut gluteni yabancı madde olarak kodlar ve antikor üretmeye başlar. Antikorlarda iltihap oluşturarak ince bağırsağın yüzeyini bozarak emme işlemi yapan kısımları görevini yapamaz hale getirir. İnce bağırsak, mineralleri ve vitaminleri ememez hale gelir. Sonuç olarak ise yetersiz beslenme ve hastalık belirtileri görülür. Çölyak hastalığına yakalanan kişiler gluten diyetine girerek bu hastalığı engelleyebilirler. Gluten almaya başladıkları zaman ise hastalık kendini tekrarlar. Glutensiz gıdalar tüketmesi gereken insanların yiyecekleri arpa, buğday gibi unların bulaşmayacağı yerlerde üretilmeli, pişirilmeli ve saklanmalıdır. Bu hastalar için bir çay kaşığı un bile zararlı olduğu unutulmamalıdır. Hastalık belirlenemezse demir, kalsiyum gibi mineraller, vitaminler, proteinler ve yağların emiliminde sorunlar çıkar.
Çölyak hastalığı sonucunda ince bağırsakta;
- Demir minerali emilmezse; anemi (kansızlık)
- A vitamini emilmezse; gece körlüğü
- B12 vitamini emilmezse; kanamalar ve morarmalar ortaya çıkar.
Tedaviye başlanırken eksik olan vitamin ve minerallerde tedaviye eklenmelidir. Hazır gıdalar alırken dikkatli olunmalıdır. Üzerinde kırmızı bir işaretle glüten olduğunu belirten hazır gıdaları almayınız. Bunun yanı sıra kullandığınız kozmetik, şampuan, diş macunu, krem ve ilaçlarında glutensiz olanlarını tercih etmelidirler. Çölyak hastalığına yakalanan kişiler bunu yaşamlarının bir parçası olarak görüp beslenme alışkanlıklarını bu hastalığa uyarlamalıdırlar.
Çölyak hastalığı derneğine ulaşmak için ise, çölyak hastaları derneği adresini ziyaret edebilirsiniz.