CİLT LEKELERİ İÇİN ŞİFALI BİTKİLER
Hastalıkların tedavisinde yoğun bir şekilde kullanılan şifalı bitkiler, cildimizle ilgili herhangi bir sorunda da güvenle kullanılmaktadır. Laboratuar ortamında hazırlanmış olan maske, krem, losyon v.b. kişisel bakım ürünleri ve problem giderici ürünlerin özünün bitkiler olduğu düşünüldüğünde, uzman kontrolü altında hazırlanmış birebir saf bitkisel ürünlerin faydalarının ne denli fazla olduğu daha iyi anlaşılabilir.
İşte bu nokta da sizlere, bulunması ve uygulaması son aşama rahat olan nebat özütlerinin içerikleriyle, kimi zaman bire bir kimi zaman de karışım kanalıyla cildinize iyi mi yarar sağlayabileceğinin yollarını göstermekteyiz.
Kayınağacı (akgürgen): Kayıngiller familyasından; kış aylarında yapraklarını döken güzel görünüşlü bir orman ağacıdır. Dalları salkım gibidir. Kabukları halka halkadır. Kabuk ve dallarının kuru distilasyonundan kayınağacı katranı elde edilir.
Müzmin bronşit, verem tedavisinde kullanılır. Diş ağrısını keser. Kabuklarının suda kaynatılmasıyla elde edilmiş suyla yüz lekeleri, çiller giderilir. Kıllar temizlenir.
Salatalık: Kabakgillerden bir çeşit bitkidir. Yemiş şeklinde yenen yada salatası meydana getirilen, gevrek, serinletici ve suluca yemişine de hıyar denir. Terkibinde A ve C vitamini vardır. Birçok çeşidi vardır.
İdrar söktürür. Vücut yorgunluğunu giderir. Romatizma ve mafsal ağrılarında faydalıdır. Susuzluğu keser. Kandaki şeker miktarını düşürür. İnsülin ihtiyacını karşılar. Ter bezlerinin tertipli çalışmasını sağlar. El, yüz, boyun kırışıklıklarını ve lekeleri giderir. Cilde güzellik verir.
Hercaimenekşe: Sarı, mor, mavi çiçekleri olan bir çeşit menekşedir. Boyu 20 santimetre kadardır. İdrar söktürür. İdrar yollarındaki iltihapları giderir. cilt hastalıkları ve bilhassa egzamada faydalıdır. Öksürüğü keser. Damar sertliği ve sarılıkta da kullanılır.
Kayakoruğu (kulakotu): Damkoruğugiller familyasından; tam ve etli yapraklı odunsu yada otsu bir bitkidir. Çiçekleri salkım biçimindedir. Yeşil kısmı acıdır. Yeşil kısımları zeytinyağı ile karıştırılıp, merhem yapılır. Cilt iltihaplarında, egzamada, nasır tedavisinde kullanılır.
Saparna: Zambakgiller familyasından; tırmanıcı ve dikenli gövdeli, yeşilimsi çiçekli, fazlaca senelik bir bitkidir. Yaprakları kalp şeklindedir. Çiçekleri şemsiye durumundadır. Kökünde tanen ve saponin bulunur. Birçok türü vardır. Yurdumuzda nemçe saparnası, Anadolu saparnası bulunur.
Terletir. Kanı temizler. Cilt hastalıklarında faydalıdır. Frengide kullanılır.
Kurtbağrı (kurtbaharı): Zeytingiller familyasından kış aylarında yaprağını döken yada daima yeşil olan odunsu bir bitkidir. Yurdumuzda adi kurtbağrı yetişir. 4-5 m uzunluğunda bir çalıdır. Çiçekleri beyazdır. Meyveleri parlak siyah renkte, üzümsüdür. Tüm orman bölgelerinde yetişir. Çiçekleri cilt kurumasında faydalıdır. Meyveleri kullanılmamalıdır.
Kudretnarı: Kabakgiller familyasından, tırmanıcı, ince gövdeli, bir senelik bir bitkidir. Yaprakları saplı ve el şeklinde parçalıdır. Meyvesi olgunlaşınca, birbirinden ayrılır. Meyveleri 10-15 santimetre uzunluğunda şişkin ve iki uçta incelmiş şeklindedir. Üstünde kabarcıklar vardır. Turuncu-sarı renktedir. Ev ilaçlarında, zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılır.
Mide ülserini tedavi eder. Egzama ve öteki cilt hastalıklarında faydalıdır. Yaraların acele kapanmasını sağlar.
Çöven (sabunotu): Kökü ve dalları, suyu sabun katılmış şeklinde köpüren, kir temizleyici bir bitkidir. Helvacılıkta, ağdayı ağartmak için de kullanılır. Kökü, büyük ve kalındır. Dışı, hafifçe kırmızımtıraktır. Çiçekleri; pembe, beyaz olup, salkım şeklindedir. Köklerin dövülmesinden çöven elde edilir.
İdrar söktürür. Terletir, ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. Kusturur ve balgam söktürür. Cilt hastalıklarında da faydalanılır. Temizleyici olarak da kullanılır.
Akkuş ağacı (kayınağacı): Kayıngillerden; nemli topraklarda yetişen bir ağaçtır. Meyveleri küçüktür. Yaprakları ilkbahar aylarında toplanıp kurutulur.
İdrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır. Böbreklerin tertipli çalışmasını sağlar. Şişmanlamayı önler. Romatizma ağrılarını dinlendirir. Ayak kokularını keser. Saçları gürleştirir, kepekleri yok eder. Cilt hastalıklarını tedavi eder. Kalp kifayetsizliğinin sebep olduğu idrar tutukluğunu giderir. Vücutta biriken tuzu atar. Üremi ve albüminde faydalıdır.
Nişasta: Buğday, arpa, yulaf, pirinç, mısır şeklinde tahılların tanelerinden ve patatesten hususi yöntemlerle elde edilmiş unumsu bir maddedir. Sıcak suda nişasta peltesi denilen jelatinimsi bir kütle haline gelir.
Güzellik maskelerinde, eczacılıkta ve çamaşırları kolalamakta kullanılır. Hem de iyi bir besindir. Tentürdiyot zehirlenmesinde fazlaca faydalıdır. Lapası deri ve göğüs hastalıklarında kullanılır. İltihapları giderir. Cilt hastalıklarında kaşıntıları keser. Banyo suyuna karıştırılıp yıkanılırsa cildi yumuşatır.
Patlıcan: Patlıcangiller familyasından; kalınca saplı, uzunca yapraklı, iri mor meyveli, bir senelik otsu bir bitkidir. Birçok çeşidi vardır. İçeriğinde A vitamini, fosfor ve bazı esanslar vardır.
Kansızlığı giderir. Karaciğer ve Pankreasın muntazam çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Zayıflamaya destek verir. Böbrek yanması ve ağrısını keser. Sinirleri yatıştırır. Kalp çarpıntısını giderir. Cilt hastalıkları, şeker, mide bağırsak ve karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanlar patlıcan yememelidir.
Üzüm: Üzüm asmasının glikozca varlıklı olan meyvesidir.
Gövde ve zihin enerjisini artırır. Kan yapar. Vücutta biriken zararı olan maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabında faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Kanı temizler. Şişmanlıkta faydalıdır. Hamilelerin mide bulantısını önler. Cilt güzelliğini sağlar. Nekahat devresinin kolayca atlatılmasına destek verir. Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine destek verir. Besleyicidir.
Katrancı (sedirağacı): Çamgiller familyasından; Lübnan dağlarında ve yurdumuzda Toros dağlarında yetişen 40 metre kadar boyu olan fazlaca heybetli ve heybetli bir ağaçtır. Dalları yataydır. Yaprakları iğne şeklinde olup, demet şeklindedir. Renkleri, genç yaşlarında koyu yeşildir. Zaman içinde açık mavi yeşile dönüşürler. Kozalağı, olgunken açık kestane renkli, uzunca, oval şeklinde ve 8-12 santimetre boyundadır. Tohumlarında reçine vardır. Odunu kokuludur. Beden ve dallarının kapalı yerlerde yakılmasıyla sarıkatran elde edilir.
Mikrop öldürücüdür. Cilt solunum sistemi hastalıklarında kullanılır. İdrar söktürür.
Buğday: Birçenekligiller'dendir. Sapları kamışsıdır ve içleri boştur. Çiçekleri başak şeklindedir. Yemişlerine buğday denir. İçeriğinde B vitamini ve karbonhidratlar vardır. Bunlar, tanelerin kepeğindedir. Bu yüzden buğday unu ne kadar fazlaca kepekli, kısaca esmer olursa, o aşama yararlı olur.
Kepekli buğday unundan meydana getirilen ekmek, kurabiye ve benzerleri bağırsakların tertipli çalışmasını sağlar. Kabız olmayı önler. Çimlendirilmiş buğday tanesi zihin yorgunluğu ve sinir bozukluklarını giderir. Damar sertliği, mide ve cilt hastalıkları olanlar, taze ekmek ve sıcak börek şeklinde şeyler yememelidirler.
Menekşe: Menekşegiller familyasından; çiçekleri tek renkli, bir yada fazlaca senelik otsu bir bitkidir. Yaprakları yürek biçiminde ve nerede ise sapsızdır. Çoğu zaman azca yada fazlaca koyu renkli olur. Beyaz renklileri de vardır. İlkbahar aylarında çiçek açar.
Terletir. Vücuda rahatlık verir. Kanı temizler. Vücutta biriken zehirlerin atılmasını sağlar. Nikris ve romatizmada faydalıdır. Kabızlığı giderir. Sıracada faydalıdır. Cilt hastalıklarında da kullanılır. Lapası yaraların iyileşmesini sağlar. Menekşe yağı, egzama ve uyuzu tedavi eder. Boğmaca ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Sulu temriyeleri de tedavi eder.
Kınakına (kontestozu): Kökboyasıgiller familyasından; anayurdu Peru ve Bolivya olan ve sanayii bitkisi olarak Cava, Cenup Hindistan, Kolombiya, Seylan, Guatemala, Kamerun ve Kongo şeklinde tropikal ülkelerde yetiştirilen 15-20 metre uzunluğunda bir ağaçtır. Kabuğundan kinin çıkarılır. Kınakınanın muhteviyatında kinin, kinidin, kinşonin, singol, kupreol şeklinde maddeler vardır. Beden, kök ve kabukları kullanılır. Tadı acıdır.
Ateş düşürür. Sıtmayı tedavi eder. Tifoda faydalıdır. Ağır ve mikroplu hastalıkların nekahat devresini kısaltır. Cilt kaşıntılarında faydalıdır. İştah açar. Kuvvet verir. Kabızlığı giderir. Kinidin alkoloidi taşikardide kullanılır. Vücuda kuvvet verir.
Şalgam: Turpgiller familyasından; toprak altında şişkin bir yumru icra eden, topaç biçiminde etli ve tatlı yumrumsu, iki senelik bir bitkidir. Yaprakları parçalı ve tüylü, çiçekleri sarıdır. Yurdumuzda kökü basık ve yuvarlak olanlar makbüldür. İçeriğinde B vitamini ve madeni maddeler vardır. İdrar söktürür. Romatizma ve nikriste faydalıdır. Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir. Böbrek kumu ve taşının düşürülmesine destek verir.
Iltihap, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır. Buluğluk sivilcesi ve egzama şeklinde cilt hastalıklarında faydalıdır. Göğsü yumuşatır. Akciğerleri ve bronşları temizler, vücuda rahatlık verir. Boğaz iltihaplarını giderir. Nekahat devresini kısaltır. Kabızlığı giderir. Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Şeker hastalarının susuzluğunu giderir.
Havuç: Maydanozgillerden; uzunca koni şeklinde ve etli olan kökünden dolayı sebze olarak yetiştirilen bir çeşit bitkidir. İçeriğinde şeker, A vitamini ve karotin vardır.
Müzmin kabızlığı giderir. Çocuk ishallerini keser. Bağırsak iltihaplarını giderir. Mide ve bağırsak kanamalarını keser. Kansızlığı giderir. Cilde canlılık verir. Anne sütünü artırır. Cilt ve göz hastalıklarını önler. Böbrek ağrılarını dindirir. Vücuda kuvvet verir. Astım, bronşit, ses kısıklığında göğsü yumuşatır, rahatlık verir. Veremde de faydalıdır. Mide ve onikiparmak ülserinde şikayetleri giderir. Kalp hastalıkları ve damar sertliğinde faydalıdır. İdrar ve bağırsak gazlarını söktürür. Aybaşı halinin muntazam ve ağrısız olmasını sağlar. Diş etlerini kuvvetlendirir. Yüz ve boyun kırıklıklarını giderir. Görme enerjisini artırır.
Soğan: Zambakgiller familyasından; yumrumsu ve yeşil yaprakları kullanılan keskin kokulu, acı bir otsu bitkidir. Bileşiminde uçucu ve durağan(durgun) yağ, şekerler, fermentler ve amino asitler vardır.
İdrar söktürür. Vücutta biriken zararı olan maddeleri ve suyu atar. Romatizma, mafsal iltihabı, idrar tutukluğu, damar sertliğinde faydalıdır. Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine destek verir. Zayıflamayı sağlar. Böbrek ağrısını dindirir. Zihin yorgunluğunu dindirir. Baygınlığı geçirir. Prostat bezinin hastalanmasını önler. İktidarsızlıkta faydalıdır. Cinsel gücü artırır. Egzama ve öteki cilt hastalıklarında faydalıdır. Öksürük söktürür, bronşları temizler. Astım nöbeti, akciğer hastalıkları, grip ve soğuk algınlığında faydalıdır. Kandaki şeker seviyesini düşürür. Şeker hastalarında faydalıdır. Kolera ve veremde bağırsak solucanlarının düşürülmesine destek verir. İhtiyarlamayı geciktirir. İştah açar. Kalbi kuvvetlendirir. Koroner damarları genişletir. Cerahatlerin boşalmasına destek verir. Dolama ve arpacıkta da faydalıdır.
Ardıç: Kışın yapraklarını dökmeyen sürekli yeşil ağaçlardan. Yaprakları ufak pulsu yada iğne şeklinde olup 1-2 santimetre uzunluğundadır. Bir evcikli yada iki evcikli bitkilerdir. Ardıç yemişi diye anılan kozalakları dişi ağaçlar üstünde bulunur. Ardıç türleri kozalaklarının ebatlarına, rengine ve
bilhassa her kozalağın içinde bulunan tohumlarının sayısına gore birbirinden ayırt edilir. Sıcak iklimlerde ve korunmuş alanlarda ağaç şeklinde büyümesine karşılık, soğuk bölgelerde çalı manzarasındadırlar. Genel olarak odunu yumuşak ve dayanıklıdır. Kurşun kalem yapılır. Kerestesi de demiryolu traversi olarak kullanılır. Tüm Şimal Yarımküre'de yetişen 60 türü vardır. Memleketimizde 8 ardıç türü yetişmekte olup mühimleri şunlardır:
- Katran ardıcı: Trakya ve Anadolu'da yaygındır. Çalı yada ufak bir ağaç şeklindedir. Yaprakları üçlü ve batıcıdır. Kozalakları kırmızımsı olup iki Dallarından elde edilmiş katranı cilt hastalıklarında kullanılır.
- Adi ardıç: Memleketimizde Trakya bölgesinde rastlantı edilen çalımsı yada ufak ağaçlardandır, yaprakları batıcıdır. Kozalakları mavimsi siyah renkli, üç İdrar söktürücü olarak kullanılır.
- Bodur ardıç: Memleketimiz dağlarında, bilhassa Şimal Anadolu dağlarında geniş topluluklar meydana Kozalakları mavimsi siyah renklidir. Yenir ve idrar söktürücü özelliktedir.
- Kokar ardıç: Doğu Akdeniz Bölgesi ağacıdır. Memleketimizin dağlık yerlerinde yetişir. Sürgünleri dört köşeli, kozalakları mavimsi siyah renkli, 1-2 Yapraklar ezildiği vakit kötü kokular çıkarır.
- Yüksek ardıç: Memleketimizin dağlık bölgelerinde yetişir. Sürgünleri dört köşeli değildir.
Kozalakları mavimsi siyah renkli, 4-6 tohumludur.
- Finike ardıcı: Batı ve Cenup Anadolu'da yetişen çalımsı, bodur ağaçlardandır. Kozalakları kızılımsı kahverengi, 4-9