Cilt kırışıklığını gidermenin yolları!
Cildin yumuşak ve dayanıklı olması için neme ihtiyacı vardır. Ancak, kış aylarında bu nemi tutabilmesi zor olur. Ayrıca merkezi ısıtma sistemleri de cildi fazlasıyla kurutur. Banyo yapmak ve havluyla oldukça iyi kurulanmak da, cildin nemini alan nedenlerdir. Banyo yapmak cilde geçici olarak rutubet verir fakat cildin koruyucu yağlı tabakasını alarak uzun solukta daha oldukca rutubet yitirilmesine niçin olur. Bunun yanında kimyasallar, kozmetikler ve diuretikler, antihistaminikler, isotretinoin (roacutane) benzer halde bazı ilaçların kullanımı da kuruluk sebebi olabilir. Sigara kullanımı da cildi besleyen kılcal damarları daraltarak yeterince oksijen ve besleyicilerin taşınmasını engeller. Kuruluğa ve cildin naturel görünümünü bozarak kırışıklıkların oluşmasına niçin olur.
Kimlerde cilt kuruluğu görülür?
Cilt kuruluğu herkeste görülebilir; bilhassa yaşlılıkta artar. Ayrıca tiroid problemleri, diyabet ve egzama, sedef hastalığı, atopik dermatit benzer halde bazı cilt hastalıklarının seyrinde kuruluk en belirgin bulgulardan biridir. Ayrıca hanımlarda erkeklerden daha oldukça oluştuğu ve şikayetlerin menopozdan sonrasında arttığı gözlenmiştir.
Mevsim değişimleri cilt kuruluğu üstünde etkili midir?
Mevsim değişimleri cilt kuruluğuna sebep olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz benzer halde kışın kuruluk artar fakat yazları da oldukca güneş altında kalan kişilerin ciltlerinde, diğeri ziyanı olan etkilerle birlikte fazlaca ciddi oranda cilt kuruluğu da oluşur.
Sabun kullanmak cildi kurutur mu?
Sabun kullanmak cilt yüzeyini kaplayan naturel yağ tabakasının yitirilmesine sebep olacağı için cildi kurutur.
Makyajın cilt kuruluğunda belirgin tesiri var mı?
Eğer cilt tipine uygun olmayan makyaj ürünleri kullanılırsa ve bu ürünler ciltten iyi temizlenmezse kuruluğa sebep olabilirler.
Cildin kurumasını önlemek için ne yapmak gerekir?
Duş yapıldığı sırada ılık su ve vazelinli ya da zeytinyağlı temizleyiciler yada duş yağları kullanılmalıdır. Duş süresi 15 dakikayı geçmemelidir. Küvette uzun süre kalmak da cilde kurutucu etki yapar, o nedenle küvette yıkanma önerilmez. Cildi kuru olan kişilerin keseleme, ovalama şeklinde işlemleri uygulamaması yerinde olur. Yıkanma işlemi için yumuşak bir sabunluk yeterlidir. Duş aldıktan sonraki ilk Y dakika içinde cilt fazla kurulanmadan bir tek hafifçe havlu ile temas ettirildikten sonrasında uygun bir nemlendirici krem uygulanmalıdır. Yaşlılarda banyo işlemini haftada bire indirmek en iyisidir. Pamuklu çamaşırlar ve giysiler önerilir. Çamaşırlar yumuşak deterjanlarla ve mümkünse minimum kimyasal temasla, sözgelişi yumuşatıcı bile kullanmadan yıkanmalıdır. Cildimiz kadar evlerimizin nemlendirilmesi de önemlidir. Merkezi ısıtma sistemi olan evlerde radyatörler üzerine ya da yakınına su konulması; ortama rutubet sağlayacak hususi geliştirilmiş buğu verici aletlerin kullanılması, kurumayı önleyici etkin bir tedbir olabilir. Uyunan odanın sıcaklığının da fazla olmamasına itina gösterilmesi gerekir. Böylece rutubet kaybı önlenmiş olur. Bütün diğeri ziyanı olan tesirleri yanında, güneş ışınlarının kurutucu etkisinden de uygun bir güneş koruyucusu ile cildi korumak gerekir. Aynı etkilerin solaryum ile de oluşabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Kuru bir cilde haiz olanlar ya da dönemsel olarak cildi kuruyanlara neler önerilebilir? Ne şekil bir bakım yapmalılar?
Özellikle kış aylarında ellerinde ve yüzünde kuruluk sebebiyle kızarıklık ve çatlaklar oluşan kişilerin muhakkak eldiven, atkı kullanımı; nemlendirici el ve yüz kremlerini dikkatsizlik etmemesi gerekir. Buna rağmen kuruluk, çatlama, kızarıklık ve hatta kanamalar oluşursa bir dermatologdan yardım almak gerekir.